Den eldrivna borrmaskinen är numera så vanlig att man nästan vågar påstå att den ingår i varje svenskt hushålls verktygsutrustning. För villaägaren är borrmaskinen en självklarhet. Massor av både stora och små reparationer skulle förbli ogjorda utan den. Vad den på sikt sparar i reda pengar upptäcker man snart.
Men det tog tid innan borrmaskinen blev var mans egendom. Först när det blev ont om hantverkare som ville ta på sig småjobb började man se borrmaskinen som något mer än en avancerad vuxenleksak. Fullt accepterad blev den först när man lyckades konstruera maskiner med så stor kapacitet att även yrkesfolk kunde få nytta av dem.
Många användningsområden
I dag är en borrmaskin mycket mer än en borrmaskin. Med rätt tillbehör förvandlas de till bland annat slip- och polermaskiner, fräsar, sågar och skruvdragare. De flesta hushåll klarar sig fortfarande med en liten lätt borrmaskin, kanske till och med en batteridriven. Men så fort man ska göra större och mer avancerade arbeten behövs kraftigare nätdrivna maskiner med till exempel slagverk för att kunna borra i sten och betong, och extra finesser som exempelvis variabel hastighet, höger/vänstergång och slirkoppling.
Tänk över vad du kommer att använda din borrmaskin till innan du skaffar den. Kommer den bara att användas för lättare arbeten vid enstaka tillfällen finns det ingen anledning att investera i en avancerad dyr modell. Räknar man däremot med en mera vidlyftig användning liknande yrkesfolk bör man satsa på en större modell. En borrmaskin är trots allt ¨hjärtat¨ i verktygsutrustningen. Rätt borrmaskin gör att arbetet blir mycket lättare.
Batteridrivna, laddningsbara, borrmaskiner har blivit alltmer populära eftersom de numera har i stort sett samma funktioner som de nätdrivna. Det är givetvis en stor fördel att slippa släpa på en sladd. På en del platser, till exempel i fritidshuset, i båten och i husbilen saknar man ofta nätansluten ström. Då är den batteridrivna borrmaskinen räddningen.